Rouwverwerking

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met verlies. Maar wat als het jou ook echt overkomt? Hoe ga je om met verlies en rouw? 

Rouwen doe je na een ingrijpende gebeurtenis, je ben iets verloren wat heel dierbaar en vertrouwd voor je was. Een rouwproces hoeft niet altijd te gaan over het overlijden van een dierbare. Ook andere verliezen zoals je gezondheid of je baan kwijt raken, een scheiding, ongewilde kinderloosheid of het verlies van een dierbare vriendschap.

Onverwerkte rouw kan zich uiten in vastlopen op je werk, je relatie(s), pleasen, ontevredenheid, vluchtgedrag, weerstand tegen iets buiten jezelf of onverklaarbare fysieke klachten. 

“Door het overlijden van mijn moeder, anderhalf jaar geleden, werd ik geconfronteerd met een groot verlies. Het daaropvolgende rouwproces heeft me aan het denken gezet. Qua lengte was ik de grootste in mijn gezin van herkomst, daardoor heb ik altijd het gevoel gehad dat ik mezelf ‘groot’ moest houden. Na het verlies van mama (zij was 1.30 meter) probeerde ik mezelf nog steeds groot te houden, ik was immers niet anders gewend. Na twee weken pakte ik mijn werk weer op en pas maanden later ben ik op zoek gegaan naar begeleiding. Ik gaf mezelf eindelijk toestemming om me soms ook klein te mogen voelen. Rouwverwerking gaat niet (alleen) over de dood, het gaat juist over de draad weer oppakken na een ingrijpende gebeurtenis"

De vraag is altijd; Waarover gaat het verdriet en het gemis? 

Wat mag je verwachten?

Het rouwen om verlies vraagt moed.
Een luisterend oor en een fijne sfeer vind ik daarom erg belangrijk en daar hoort zeker een lekkere kop koffie (of thee) bij. Omdat rouw zwaar kan voelen, zal ik een portie humor zeker niet uit de weg gaan. Dat maakt het leven zoveel lichter. Daarnaast biedt ik je een vrijblijvende (gratis) kennismaking en intake.

Rouwen kost tijd en veel energie. Een rouwproces kan je onderverdelen in vier lagen. Tijdens onze gesprekken gaan we ontdekken in welke laag jij (vast)zit en hoe je de draad weer op kan pakken. Na elke sessie volgt er een therapeutische voetreflexzone behandeling. Je mag even heerlijk ontspannen en voelen of er iets in beweging is gekomen. *De foto’’s heb ik gemaakt op de natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze. Mama’s laatste rustplaats. 🪶