« Hooikoorts»

Gepubliceerd op 28-05-2020

INZICHT IN HOOIKOORTS 

Naar schatting heeft 10-20% van de Nederlanders er last van en het aantal stijgt flink. Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen op pollen. (stuifmeelkorrels). Al in de vroege lente kunnen de eerste bomen stuifmeel gaan produceren, zoals berk, els en hazelaar. In de zomermaanden geven de pollen van de grassen meer problemen, maar ook kamerplanten zoals ficus en klimop kunnen een rol spelen. Verschijnselen bij hooikoorts zijn flinke niesbuien, tranende ogen, een loopneus en een gevoel van een vol hoofd. Histamine zit altijd in ons lichaam. Komt er een vreemde stof in ons lichaam, die het lichaam ziet als vijandelijk, dan brengt het lichaam grote hoeveelheden histamine naar die plek. Bij mensen met hooikoorts zal te veel histamine vrijkomen in de periode dat grassen en bomen in de bloei staan. Wie een pinda-allergie heeft, maakt te veel histamine aan bij het eten van pinda's. De allergie verschilt dus per persoon, maar de histamine zorgt bij hooikoorts voor vergelijkbare allergische reacties zoals ogen die dik worden en jeuken. Bij een teveel aan histamine zetten de bloedvaten uit en wordt het weefsel dikker. De slijmvliezen zwellen op en de histamine zorgt voor klachten o.a. op de huid.

VOEDING: IEDERE VERANDERING IN JOUW LICHAAM, MIND EN BEWUSTZIJN HEEFT TIJD NODIG.

Bij hooikoorts is er sprake van ongewenste reacties van het immuunsysteem. De juiste voeding bij hooikoorts richt zich vooral op het vermijden van voeding dat veel histamine bevat. Kies dus voor histamine arme voeding. Op het internet vind je tal van lijsten met histaminerijke en- arme voeding. Voorbeelden die veel histamine bevatten zijn ketjap, gember, kaneel, kruidenthee (vervang deze voor rooibosthee), tomaten, schimmelkazen, varkens- en lamsvlees, schaal- en schelpdieren, pinda's, noten, chocolade, drop, alcohol. Alcohol heeft de eigenschap dat het nog meer histamine vrijmaakt.

'GEZONDHEID BEGINT IN DE DARM' DARMEN EN LONGEN WERKEN ALTIJD SAMEN 

Steeds meer mensen hebben een ongezonde darmflora. Wist je dat 70% van het immuunsysteem zich in je darm bevindt? Als je dus vaak ziek bent, ga dan eerst eens met je darmen aan de slag. De aanmaak van serotonine, een stofje wat ons vrolijk en sociaal maakt, vindt voor 80% plaats in je darm. Daarom zijn mensen met ernstige darmproblemen vaker depressief. Als de darmen hun werk niet goed kunnen doen heeft dat invloed op de gezondheid van de longen. Je ziet vaak bij kinderen met astma dat de astma onder controle is en er eczeem voor in de plaats komt. De eczeem uit zich dan via dat andere uitscheidingsorgaan, de huid, De huid wordt niet voor niets onze derde long genoemd. Dus in feite kan er een disbalans in het long-darm systeem zijn.

PSYCHOLOGIE VAN DARMEN & LONGEN 

Darmen; De dingen verteren. In psychologische zin heeft de spijsvertering dan ook alles te maken met het innemen en verwerken van alles wat er in het leven op ons afkomt. Prikkelbaar - Vlinders in je buik - Je buik vol hebben van iets. luister naar wat je darm je te zeggen heeft.

Longen; Verdriet, onverwerkte rouw. Lekker huilen 'klaart de lucht' - Zit je in een 'verstikkende atmosfeer' - Ga je met 'ingehouden adem' naar je werk - Misschien is het tijd voor verandering? 

BEHANDELING BIJ MIJ IN DE PRAKTIJK; LYMFEDRAINAGE - REFLEXZONETHERAPIE - ACUPRESSUUR & KLEURENPUNCTUUR 

Bij hooikoorts is het goed om, voordat de hooikoortsperiode aanbreekt, een aantal keer een behandeling te boeken. Begin op tijd met de juiste supplementen, deze bestel ik graag voor je. 

SUPPLETIE; NATUURLIJKE ANTI- HISTAMINICA 

Vitamine C (in gebufferde vorm versterkt het immuunsysteem),

Scutellariae (een kruid dat het vurige histamine blust)

Quercetine (antioxidant, vermindert symptomen van allergieën)

Bromelaine (rustgevende werking op benauwdheid en spijsvertering)

OPC (histamineremmer) waardoor de gevoeligheid voor hooikoorts afneemt

D77DE9F5-A089-491A-B9BD-51633AE5CB9E-1590659353.jpeg